Videóink

Hogyan tovább ingatlanpiac? – Balogh László (ingatlan.com vezető gazdasági szakértője)

-Hogyan alakultak a járvány kezdete óta az ingatlan árak?

-Milyen típusú ingatlanok lettek keresettebbek, és milyen ingatlanok iránt csökkent az igény?

-A második negyedében jelentősebb (kb. 5%-os) esés látszott a budapesti ingatlanárakban. Mennyire tudható ez be időszakosnak (a szigorú karantén miatt), vagy mennyire jelent a második negyedév trendfordulót? Milyen adatok vannak a július óta eltelt időszakról: alacsonyak maradtak-e a tranzakciószámok, illetve július óta is csökkennek-e az árak Budapesten?

-Milyen hatással lenne a belső pesti kerületek lakás áraira az esetleges rövid távú lakáskiadás korlátozása?

 

Budapest mint sportolási helyszín – Mezős Balázs (Budapest Urban Games alapítója)

-A Budapest Urban Games egyik fontos üzenete a “Használd a várost, építsd a várost sportolásra!”. Ebből kiindulva, mi a helyzet Budapesten? Mennyire alkalmasak a város terei/utcái sportolásra?

-Mit kell tenni annak érdekében, hogy a budapesti terek/utcák alkalmassá váljanak ilyen célra?

 

A belső kerületek tehermentesítése – Vitézy Dávid (Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója)

-A fővárost és az agglomerációt összekötő közlekedési projektek, milyen hatással lesznek a belső kerületek közlekedési viszonyaira? (átbeszéljük az aktuális beruházásokat)

Milyen forgalmi leosztású Lánchíd lenne kívánatos a felújítást követően?

-Milyen lesz a Városliget közlekedése?

 

Jön a VII kerületi Airbnb szabályozás – Borbélyné Bárdi Zsuzsanna (Erzsébetváros alpolgármestere)

Létrejött a Munkacsoport a rövidtávú lakáskiadás szabályozása érdekében. Korábban szó volt arról, hogy bár a szabályozás kerületi hatáskör budapesti szinten fogják szabályozni. Most már több interjúban is hallani, hogy a belpesti kerületek maguk szabályozzák ezt a kérdéskört. Mit kell tudni erről a folyamatról, milyen jellegű szabályozásra lehet számítani?

Budapest zöldítése – Bardóczi Sándor (Budapest főtájépítésze)

-Hogyan lehet Budapestet növényesíteni? Milyen tervek vannak a következő évekre?

-Budapest fáinak jelentős része beteg: mit lehet tenni a megmentésük érdekében?

-Mit tartalmaz a budapesti fakataszter? Milyen célból jött létre? Miért lenne fontos a települési zöldinfrastruktúra kerettörvény?

-Mi a helyzet a belvárosi társasházakkal? Milyen zöldítési lehetőségek vannak a száz-százhúszéves házak kapcsán?

Belső-Erzsébetvárosi forgalomcsillapítás I. szakasza – Friedl Ferenc (BKK Innovációs főmunkatársa)

Belső-Erzsébetváros 2020 augusztusában bevezetett forgalomcsillapítási projekt (I. szakasz) tapasztalatairól, és a további tennivalókról nyilatkozott a BKK innovációs főmunkatársa, Friedl Ferenc.

Milyen legyen a Klauzál tér és a Klauzál téri csarnok?

A Klauzál térrel és a Klauzál téri csarnokkal kapcsolatos online eseményen sok szempontból közelítjük meg azt, hogy jelenleg milyen is Belső-Erzsébetváros központi tere és annak a kereskedelmi szíve: a csarnok.

Azt járjuk körbe, hogy mi kellene ahhoz, hogy gyakrabban keressük fel a teret és, hogy magunkénak érezzük az ott lévő csarnokot.

Lukács Máté – Járókelő.hu (önkéntes koordinátor)
A Járókelő oldal 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat.

Lukács Mátét a Járókelő önkéntes koordinátorát aktuális közlekedési-, és urbanisztikai témákról kérdezem, illetve a Járókelő (jarokelo.hu) által becsatornázott ügyek helyzetéről.

Többek között rákérdezek arra, hogy milyen típusú problémára vonatkoznak a leggyakrabban beérkező lakossági bejelentések, mennyire együttműködőek a hivatalos szervek, és egyáltalán min szokott múlni az, hogy egy ügyet megoldanak az illetékesek vagy ellenkezőleg: nem foglalkoznak érdemben vele.

Hogyan tovább városi áruszállítás? Erős Levente (Wolt Hungary)
-Milyen speciális közlekedési kihívásokkal találkoznak a futárok jelenleg Budapesten: melyek a fő forgalomtechnikai problémák ma a városban? Milyen forgalomtechnikai átalakítások tudnának kedvezni a futároknak?

-A VI.-VII. kerület a két körút közötti részen (az Egyetem tér környékének mintájára) jelentős forgalomtechnikai átalakítást hajt végre heteken belül, aminek elsődleges célja az átmenő forgalom csökkentése. Milyen hatással lesz ez a futárok munkájára? Mi a helyzet a nagyobb csomagokkal: hogyan oldják meg az autós kiszállítást?

-Milyen közlekedési konfliktusok szoktak a leggyakrabban felmerülni a futárok feladatteljesítése során? Hogyan lehet ezeket az esetleges konfliktusokat megelőzni vagy kezelni?

-Melyek Budapest kritikus pontjai a futárok számára: melyek azok az utcák/városrészek ahol akadályokba ütköznek? Vannak-e “futárbarát” városrészek, melyek a többiek előtt járnak az áruszállítás infrastruktúrájának kialakítása terén?

Dr. Kispál Tibor – Erzsébetváros alpolgármestere

▪Mennyire kerülhetnek fókuszba a jövőben az állagmegóvó felújításokra vonatkozó támogatások? Átbeszéljük a Murányi utca 25 helyzetét is, ahol júniusban a társasház bejáratának folyosói-talapzata beszakadt és jelenleg deszkapalánkon lehet bemenni a házba. Mit tud ilyenkor tenni az önkormányzat?

▪Mi a helyzet az utóbbi idők fokozott rendészeti akcióival: tisztázzuk a kerület vízióját ezzel kapcsolatban, illetve azt, hogy az utóbbi hetekben látottakhoz képest (illetve az önkormányzathoz beérkező visszajelzések alapján) lehet-e bármilyen változás ezzel kapcsolatban?

▪Tervezik-e felszerelni a “közteres” kollégákat modern testkamerákkal?

▪Holt tart az “okoskuka” projekt? Mennyire elégedett a takarítási munkák ellátásával? Mennyire korszerű a géppark, tervezik-e a bővítését?

A Budapest Park és az újraindulás – Kólya Dániel (Budapest Park vezetője)

Európa legnagyobb, egész nyáron nyitva tartó szabadtéri szórakozóhelyének vezetőjét, Kólya Dánielt kérdezem többek között az újranyitásról, a szakma helyzetéről és arról, hogy a korlátozások alakulásától függően, mit terveznek a következő időszakra.
Város és klímaváltozás – Lukács Andás (Levegő Munkacsoport elnöke)

▪Hogyan alakul át a városi élet a klímaváltozás miatt? Milyen forgatókönyvekre kell felkészülnünk: mennyire kell berendezkedünk gyakori és extrém időjárási jelenségekre? Milyen lesz Budapest 5-10-20 év múlva a jelenlegi előrejelzések alapján?

▪Hogyan kell átgondolni a városi közlekedést, parkolást és az áruszállítást? Hogyan kell viszonyulnunk a rendelkezésre álló közterekhez és az épületállományhoz?

▪Milyen mélyebb átalakulásokhoz vezethet a távmunka elterjedése, és a belvárosi zöldterületek felértékelődése?

▪…de a Levegő Munkacsoport egy korábbi blog bejegyzésére is rá fogok kérdezni, mely a Clark Ádám tér és a Hősök tere közötti terület felértékelésének szükségességét sürgeti. Mit értenek ez alatt?szorgalmaz a kórház helyzetének javítása érdekében?

Dr. Oláh Lajos – Terézváros és Erzsébetváros országgyűlési képviselője

▪Mi az amit eddig sikerült elérni a Magyar Országgyűlésben, Belső-Erzsébetváros (“bulinegyed”) helyzetének javítása érdekében? Mi a helyzet a Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoport által átadott országgyűlési hatáskörbe tartozó javaslatokkal?

▪Miért tekint prioritásként a Péterfy utcai kórházra? Hogy látja a kórház jelenlegi helyzetét? Milyen azonnali lépéseket szorgalmaz a kórház helyzetének javítása érdekében?

▪Milyen a munkakapcsolata a VI. és VII. kerület ősszel megválasztott vezetésével? Milyen terézvárosi ügyeket/problémákat képvisel a parlamentben?

▪Mit gondol a járványügyi helyzet miatti önkormányzatokat érintő elvonások mértékéről?

Erdei Zsolt (HUMEN Media Group – alapító-ügyvezető)

-Milyen 2020-ban a melegek helyzete Budapesten? Adottak-e az LGBTQI (LMBTQ) -személyek számára a szórakozási és ismerkedési helyszínek a fővárosban? Budapest mennyire “jó hely” a melegek szempontjából, a többi európai nagyvároshoz képest? Mennyire elfogadó a budapesti közeg az LGBTQI-emberekkel szemben?

-Mennyire vonzó Budapest a külföldi melegek körében? Az LGBTQI-turisták milyen szempontok szerint választanak utazási desztinációt? Mire és mennyit költenek: mennyire veszik igénybe az adott hely kulturális szolgáltatásait az átlagpopulációhoz képest?

-Milyen hatással volt az LGBTQI-emberekre a kvázi-karantén időszak? Vannak-e az LGBTQI-emberek életével kapcsolatos specifikus mozzantok melyekre különösen negatívan hatott ez az időszak?

Scumicky Balázs – Apartmantanacsadas.hu, Magyar ApartmanKiadók Egyesülete elnöke

Hogyan tovább rövidtávú szálláskiadás? – az Apartmantanacsadas.hu tulajdonosát, a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete elnökét: Schumicky Balázst kérdezem.

-Hogyan változik meg ez a szolgáltatás egy COVID-19-válság utáni világban?

-Milyen nyári forgalom várható annak tükrében, hogy néhány szomszédos/közeli országból már érkezhetnek turisták?

-…de azt is megkérdezem, hogy mit gondol arról, hogy a szállodaszövetség (MSZÉSZ) koronavírus-válságot követő javaslatai között szerepel, hogy a kormány évi 120 napban maximalizálja a rövidtávú lakáskiadást?

Ujvári-Kövér Mónika – Erzsébetváros alpolgármestere

-Megoldotta-e az úgynevezett “Bulinegyeddel” kapcsolatos problémákat az erre a célra felállt Munkacsoport? Milyen változást hozhat az “éjféli záróra” rendelet a belső kerületrészben lakók számára?

-Mi a helyzet azokkal a javítandó szempontokkal, melyek nem kerületi hatáskörbe tartoznak? Milyen finomhangolások várhatóak még az eddigi rendelet kapcsán? (ugyanis a Munkacsoport a további finomhangolások céljából folytatja a munkát.)

-Mi a helyzet az “éjféli záróra” rendelet kritikáival? Az Élhető Erzsébetváros Egyesület és a vendéglátósok egyaránt fogalmaztak meg kritikákat ezzel kapcsolatban – megbeszéljük ezeket is.

Misetics Bálint – szociálpolitikust a Főpolgármester Lakás-, és Szociálpolitikai Főtanácsadója

Tabuk és stigmák nélkül: hajléktalanhelyzet 2020-ban:

-Mi a helyzet a járvány-, és a vele együtt élesedő gazdasági válság kapcsán? Mit tapasztaltok az elmúlt hetekben? Hogy befolyásolta ez a helyzet a hajléktalanellátó rendszert?

-Milyen nemzetközi hajléktalanok megsegítésére alkalmazott modell lehet követendő Budapest esetében és reálisan mi valósítható meg a jelenlegi önkormányzati ciklusban?

Halász Áron – Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettes-szóvivője

Maradjanak-e meg a járványt követően is a bringasávok a fővárosi főutakon? Mennyire váltak be eddig a felfestett sávok? Van-e olyan főút, ahol az átmeneti felfestés nem vált be?

Lehet-e reális alternatívája az autónak a bicikli Budapesten? Milyen megoldásokat hiányolnak még a kerékpárosok a főutak kerékpárbaráttá tételén kívül? Lehet-e a kerékpársáv-felfestés egy win-win helyzet – vannak/lesznek-e vesztesei a felfestésnek?

Szücs Balázs – Erzsébetváros civil-, és egyházügyi alpolgármestere

Hogyan változik az élet Erzsébetvárosban a járványügyi korlátozás feloldásával és milyen hatása van a korlátozás feloldásának az önkormányzatra? Változik-e az eddigi – önkéntesek által működő – időseket támogató VII. kerületi rendszer?

Mit gondol Szücs alpolgármester a Főváros Budapest Restart javaslatcsomagáról?

Milyen módon szerveződik újra a civilek támogatása a kerületben, illetve hogyan kívánja a jövőben támogatni a kerületben aktívan működő egyházi felekezeteket Erzsébetváros Önkormányzata?

Garai Dóra (önkormányzati képviselő) – Élhető Erzsébetváros Egyesület

-Végleges megoldást jelenthet-e az úgynevezett “Bulinegyed” miatti lakossági panaszokra az elrendelt “éjféli záróra”?

-Mit gondol a Főváros “Budapest Restart” programjáról?

-Mit gondol az eddigi közlekedési status quo újragondolásáról? (kerületi forgalomkorlátozási projekt, kerékpárosokat favorizáló projektek stb.) Támogatja-e az eddigi intézkedéseket? 

-Miért sérelmezi az Élhető Erzsébetváros Egyesület a kerületi “Civil koncepció 2020”-at? Milyen eredményt várnak a nemrég elindult törvényességi felügyeleti eljárástól?

Király Kinga Júlia – író-műfordító

Kedvenc könyvem (“Az újrakezdés receptjei”) íróját, Király Kinga Júlia író-műfordítót kérdezem.

Hogyan hat rá mint íróra – mert például korábbi könyve kapcsán bejárta fél Erdélyt: adatokat, képeket, recepteket gyűjteni, személyesen meghallgatni a történeteket.

ovábbá beszélünk még az erdélyi zsidók utóbbi 100 évének főbb állomásairól, és arról, hogy egy ilyen különleges könyv hogyan tudott egyáltalán létrejönni.

Az erdélyi származású, de már Magyaroszágon élő Király Kinga Júliát erzsébetvárosi élményeiről is kérdezem, illetve arról hogy mi lesz a következő mű, amit olvashatunk tőle.

Rádai Dániel – várostervező, Józsefváros alpolgármestere

-Mi lesz a Blaha Lujza térrel? Hol tart most a tervezés? Mi lesz a Rákóczi úttal – sikerül-e bevonni a térfelújítási projektbe? Milyen ügyek mentén működik együtt Józsefváros a környező kerületekkel (természetesen ideértve Erzsébetvárost is)?

-Milyen kerületi utcai növényesítési tervek vannak? Támogatják-e célzottan a kerületi kerékpározókat? Lesznek-e (új) gyalogosbarát utcák, illetve lesznek-e újonnan kialakított sétálótutcák? Újragondolják-e a Népszínház utcát… és milyen lesz a Rákóczi tér környezete a Déri Miksa projekt révén?

Budapest100 a járvány évében – Szőke Tímea és Klaniczay János (szervezők)

-Milyen forgatókönyvek mentén készülnek a járvány miatt őszre átszervezett eseménysorozatra?

-Milyen belvárosi (és azon belül erzsébetvárosi) házak-, helyszínek-, programok várhatóak a kijelölt szeptemberi hétvégén? Egyáltalán mi kell ahhoz, hogy valaki benevezzen egy házzal?

-Milyen meglepetésekkel készülnek az idei Budapest100-ra? Mi az amit már most el lehet árulni az idei eseményről?

Mácsai Pál – Örkény Színház igazgatója

-Mi történik az Örkény Színházzal ez alatt a rendkívüli időszak alatt?

-Mennyire tolódnak el az online felé a színházak, …vagy a színház esetében teljességgel megkerülhetetlen maga a személyes jelenlét?

-Milyen hatással lehet a kibontakozó gazdasági válság a színházakra és az előadóművészekre? Mennyire eltérő a fővárosi-, és a minisztériumi fenntartású színházak helyzete, mint a független színházaké?

-Milyen a kapcsolata a VII. kerület szélén működő színháznak a mindenkori erzsébetvárosi önkormányzattal? A beszélgetésből a fenti kérdéseken túl az is kiderül, hogy Mácsai Pál, hogy éli meg azt, hogy VII. kerületi díszpolgár, és egyáltalán, hogy érzi magát az Örkény Színház itt: Erzsébetvárosban.

Dr. Zacher Gábor – toxikológus főorvos

Dr. Zacher Gábor toxikológust kérdeztük, hogy milyen hatással van a kijárási korlátozásnak a szerhasználatra? Mennyi alkohol fogyasztása van még rendben?

Mi a mentősök tapasztalata az úgynevezett Bulinegyeddel kapcsolatban? Gyakori-e még az úgynevezett “ginázás” (a karantént megelőző időszakban)? Egyebek mellett azt is megtudtuk, hogy az utóbbi hetekben miért hajt át olyan gyakran szirénázó autó a Rákóczi úton (meglepő választ kaptunk).

Niedermüller Péter – Erzsébetváros polgármestere

Forgalomcsillapítás Belső-Erzsébetvárosban: megvalósul-e a tervezett átmenőforgalom-mentes rendszer erre a hétvégére? Miért csak a Wesselényi utcáig tart? A végleges rendszer elér-e majd a Dohány utcáig? Mi lesz a parkolással? A fenti kérdéseket és még sok más ezzel kapcsolatos részletet tisztáztunk Erzsébetváros polgármesterével.

Polyák Levente – urbanista (Eutropian, Róma-Bécs-Budapest)

Milyen folyamatokat indíthat be a 2020-as -a járvány miatt kibontakozó válság?

Mit lehet tenni a válság miatt üresen maradó üzlethelyiségekkel, raktárakkal, stb. – akár egy önkormányzati/civil együttműködés keretein belül? 

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy Budapest belvárosa, és azon belül a VII. kerület élhetőbbé váljon?  -Mennyire tekinthetőek átmenetinek a frissen kialakított bringasávok az olyan forgalmas utakon mint például a Nagykörút vagy az Üllői út?

Baranyi Krisztina – Ferencváros polgármestere

Hogy működik a kerületi kézbe vett parkolási rendszer? Hogyan védekezik a IX. kerületi a járvánnyal szemben?  Mit tesz a kerület a Ráday utcai vendéglők megmentése érdekében? Milyen zöldberuházások várhatók a közeljövőben?  Sikerült-e megmenteni a nagyberuházások kapcsán kivágásra jelölt fákat és mit tesz a kerület az állami nagyberuházások kapcsán, újfent kieső közterület-használatért szedett bevételek visszaszerzéséért? 

 

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere

Soproni Tamás VI. kerületi polgármestertől kiderítjük, hogy mi lesz a túlzsúfolt Király utca sorsa, mi lesz az Andrássy út zöldfelületeivel, és a kvázi-újonnan kialakításra kerülő térrel az Operaház környezetében.

Azt is megkérdezzük Terézváros polgármesterétől, hogy miből finanszírozza majd a VI. kerület a frissen bejelentett “Terézváros melléd áll” bőkezűnek ígérkező válságkezelő programját, és hogy milyen korábbi terv nem valósul meg a vélhetően átcsoportosított források miatt.

Balogh László (ingatlan.com) – Vezető gazdasági elemzője

Beszéltünk aktuális lakásárakról és a rendkívüli járványhelyzet okozta konkrét hatásokról, illetve arról, hogy mennyire bonyolíthatóak le egyáltalán adás-vételek, most, hogy az ember a sarki közértbe is csak maszkkal és védő kesztyűvel megy le… Balogh László azt is elmondta, hogy az ingatlan.com milyen új szolgáltatásokkal reagált az új helyzetre.

Pikó András – Józsefváros polgármestere

Pikó András, Józsefváros polgármesterét kérdeztük a kerület járványügyi intézkedéseiről, a rendkívüli helyzet miatt feje tetejére álló költségvetésről és olyan fejlesztési kérdésekről, mint a társasházi felújítási programok, a Blaha Lujza tér és a Rákóczi út teljes újragondolása.

Molnár Bence (Szimpla), Német G Dániel (NEO Budapest)

Molnár Bence (a Szimpla Kert kommunikációs vezetője) és Német G. Dániel (NEO Budapest) volt a vendégünk, akiket a turizmust-, és vendéglátást érintő brutális leállásról, és az ezzel párhuzamosan kihirdetett “éjféli záróra” elrendeléséről kérdeztünk.

Bódis Gábor – Hungary NEXT vezetője, a Metropolitan egyetem oktatója

Bódis Gábor (a Hungary NEXT vezetője, a Metropolitan Egyetem oktatója) volt az élő kapcsolásunk vendége. Kielemeztük a járvány okozta válság rövid-, és hosszútávú hatásait, és azt, hogy miképp lehet ezt az időszakot átvészelni, illetve, hogy egyáltalán mire érdemes felkészülni? Milyen lehet a turizmus a sokk elmúlta után?

Frölich Róbert – a Dohány utcai zsinagóga főrabbija

Pészách, széder este, minján, amikor a fizikai találkozás nem lehetséges… Aktuális, lélekemelő beszélgetés a zsidó közösségi életet is alaposan felforgató karanténhelyzetről kérdeztünk.

Simon Gergely (Greenpeace) Tóth Csaba (Klímaühyi Kabinet)

Simon Gergely (a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője) és Tóth Csaba (Erzsébetváros Klímavédelmi-, és Fenntarthatósági Kabinetének vezetője) voltak az élő kapcsolás vendégei.

Niedermüller Péter – Erzsébetváros polgármestere

Niedermüller Péter, erzsébetvárosi polgármestert kapcsoltuk, hogy megtudjuk milyen járványügyi intézkedéseket vezet be a kerület. Rákérdeztünk olyan témákra is mint a Bulinegyed és az “éjféli záróra” elrendelése, illetve a polgármestertől megtudtuk, hogy rövidesen Belső-Erzsébetvárosban -a sokak életét megkeserítő- jelentős átmenő forgalom kiszűrését célzó forgalom-átszervezés indul.