t beindító nyilatkozatot!
Tizenhat szakmai és érdekvédelmi civil szervezettel közösen adott ki nyilatkozatot a Fővárosi Önkormányzat a rakpart jövőjével kapcsolatban. Ezzel közösen megteremtettük a lehetőségét annak, hogy a rakpart fejlesztése széleskörű társadalmi támogatást élvezve folytatódhasson.
A következő lépésekről született megállapodás:
1. Folytatódik a rakpart fejlesztésének előkészítése a főváros által elképzelt elvek alapján. Az egyeztetéseket folytatjuk, a részleteket közösen dolgozzuk ki.
2. Jövőre további tesztidőszakok következnek, amikor ha átmenetileg is, de másképp használhatjuk, belakhatjuk a pesti alsó rakpartot. Ez a hétvégék mellett érintheti a nyári szünetet és egyes hétköznap estéket is, a délutáni csúcsidőszakokat követően.
3. A partnerségben résztvevő szervezetekkel közösen monitoring rendszert állítunk fel, ami a város közlekedésének egészén méri és értékeli a rakparti tesztidőszakok hatásait.
4. A forrás rendelkezésre állása esetén a kivitelezés első ütemében azok a szakaszok újulhatnak meg, amelyek végleges kialakítása nem érinti a közúti átmenő forgalmat.
5. A teljes fejlesztési program megvalósítása pedig akkor történhet meg, ha a közös értékelési rendszer alapján az látszik, hogy a város közlekedése működőképes a pesti alsó rakpart átmenő forgalma nélkül is.
“Fontos mérföldkő a mai nap a rakpart fejlesztésében. Remélem, néhány év múlva, az átadott rakparton sétálva úgy tekinthetünk vissza erre a megállapodásra, mint ami végre közös, járható utat jelölt ki a rakpart fejlesztésére” – emelte ki Balogh Samu , a főpolgármester kabinetfőnöke az ezzel kapcsolatos bejegyzésében.
Alapítványunk részt vett a közös munkában; a nyilatkozatot Lajos Béla, a Kis Távolságok Városa kurátora is aláírta.
Az aláíró szervezetek:
Budapest Városháza
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
C8 Civilek Józsefvárosért
Jarokelo.hu
Kis Távolságok Városa
KÉK – Contemporary Architecture Centre
Közösségfejlesztők Egyesülete
Levegő Munkacsoport
Magyar Autóklub
Magyar Kerékpárosklub
Magyar Közlekedési Klub
Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége
NiT Hungary
Országos Taxis Szövetség
Személyhajósok Szövetsége
Valyo, város és a folyó
Város és Mobilitás Intézet