A VII. kerület bátor és előremutató lépést tett akkor, amikor bevezette a belső-erzsébetvárosi forgalomcsillapítást. A 2020-as bevezetéskor azt lehetett gondolni, hogy ezen már csak tovább fog szigorítani a kerület (például süllyedőoszlopos rendszer bevezetésével), viszont most nem ez történik. A kerület egy „kompromisszumos megoldással” módosít az eddigi rendszeren aminek a lényege, hogy a sugaras irányú utcákon (Dohány, Wesselényi, Dob és részben a Király utcában) a lakók, és az itt valamilyen gazdasági-, vagy egészségügyi tevékenységet végzők áthajtási pontokon nyílegyenesen át tudnak hajtani az utcán.
A Dohány, a Wesselényi és a Dob utcák nyílegyenesen átjárhatóak lesznek januártól a fent sorolt érintettek számára, és a Király utca is átjárható lesz ilyen módon a Kazinczy utca és a Károly körút között. Érthető a kerület azon szándéka, hogy szélesebb lakossági támogatottságot akar szerezni a belső-erzsébetvárosi forgalomcsillapításnak, viszont ez akkor lenne részben elfogadható, ha ezzel párhuzamosan rendezte volna a lakossági parkolási díjak kérdését is, hisz a cél mégiscsak az, hogy minél kevesebb autó legyen a területen, a fizetős parkolás pedig részben egy jó forgalomszabályozó eszközként is funkcionál. Bár a kerület a legutóbb bezárt pár kiskaput a második (és a sokadik autó) „ingyenes” parkoltatásával kapcsolatban, de azt nem kezelte, hogy végül is lehet autót ingyen tárolni Erzsébetvárosban.
A forgalomcsillapítás lényege épp az volt, hogy a négy sugaras irányú utca ne legyen a Rákóczi és az Andrássy út menekülőútvonala. Ha a módosításban kedvezményezettek köre kellően szűk lesz, akkor várhatóan csak olyanok hajtanak át (mondjuk a Dob utcán), akiknek eleve itt van dolguk. Legalábbis ezt remélheti a kerület. Ez sajnos nem ilyen egyszerű, hisz azzal, hogy a lakók és az itt dolgozók számára az autózás újra egy nagy fokkal kényelmesebb megoldás lesz, minden bizonnyal nő majd az autóval megtett utazások száma a területen, ami semmiképp nem tekinthető előrelépésnek.
A másik fontos szempont az volt, hogy legyen szinte fizikailag lehetetlen 30 km/h fölé gyorsulni a sugaras utcákban (a mellékutcákban ez eleve nehezebb volt). Ha egy utcában alacsony az autók sebessége, ott biztonságosabb mindenki számára a közlekedés és kisebb a motorikus zaj, ami nagyon fontos, ha támogatni akarjuk a szelíd közlekedési módok térnyerését. Bár a kerület egy kamera-rendszert tervez kialakítani arra, hogy az áthajtási pontokon csak engedéllyel rendelkezők hajthassanak át, arról egyáltalán nem volt eddig szó, hogy mit tesz a kerület annak érdekében, hogy azok az autók, melyek a két körút között immár áthajthatnak ne gyorsulhassanak a megengedett 30km/h fölé. Az sajnos nem megoldás, hogy ki vannak téve a 30-as táblák, hisz alapvetés, hogy az autók egy része mindenképp addig a sebességig fog gyorsulni, amit az utca forgalmi kialakítása lehetővé tesz. A gyorsulás lehetősége eddig „el volt építve”, viszont ez nem marad majd így az engedéllyel rendelkezők számára. A forgalomcsillapítás ráadásul olyan rossz dolgokat is szépen feloldott, mint amilyen a Dob utcai szűk járda problémája. Amióta nem átjárható nyílegyenesen a Dob utca, sokan egyszerűen leléptek a járdáról, és a közlekedők (autós, bringás, rolleres, gyalogos stb.) jól megfértek egymás mellett. Senki nem hajtott gyorsan, ezért működött a közlekedő felek közötti együttműködés az úttesten. Ezután, ha a Klauzál térnél lesznek olyan autóval közlekedők, akik gyorsítanak majd a Kiskörút felé haladva, az jelentős ront majd a szelídebb módon közlekedők helyzetén.
A részletek még (például, hogy egészen konkrétan, kik kapnak majd áthajtási engedélyt) nem ismertek a jövő évi változás kapcsán (arról december 1-én tart a kerület lakossági tájékoztatót), viszont mi a következőket javasoljuk:
1. A jövő évi változás kapcsán rendezzék megnyugtatóan a 30-as sebességkorlát betartatását a sugaras irányú utcákban.
2. A kerület kötelezze el magát amellett, hogy mindenki fizessen a parkolásért. A cél, hogy kisebb legyen a parkolási nyomás a kerületben, és területek szabaduljanak fel zöldítési és közösségi célokra. Ez azt jelenti, hogy már az első autó után is kelljen fizetni.
3. A forgalomcsillapítást terjessze ki a kerület a körúton túli kerületrészre, hogy a csökkenő autóforgalom előnyeiben minden erzsébetvárosi részesüljön.
4. A kerület alakítson ki ténylegesen védett övezeteket, ahova csak a helyiek és a szolgáltatók tudnak behajtani (süllyedőoszlopos rendszer).
5. A kerület tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a gyalogosok feltételei javuljanak: számolja fel a járdán parkolást Erzsébetvárosban.