osba…
Életbe lépett a forgalomcsillapítás light: a belső-erzsébetvárosi lakók, a valamilyen gazdasági-, vagy egészségügyi tevékenységet végzők mától áthajthatnak a sugaras irányú utcák megfordított szakaszain. A Wesselényi, a Dob és a Dohány utcákon a jogosultak a két körút között fizikai lassító tényező nélkül tudnak majd ezentúl áthajtani. Ez sajnos első blikkre (a ma reggel látottak alapján) úgy tűnik, hogy visszahozza a bőven 30 km/h fölé gyorsulást is. A 30-as táblák néhány sofőrt egész biztosan nem tartanak majd vissza attól, hogy a megengedett sebesség fölé gyorsuljanak a nyílegyenes átjárható utcákban. Ettől rosszabb lesz majd ezekben az utcákban fenntartható módon közlekedni vagy egyszerűen csak időt tölteni.
Az önkormányzat rendszám felismerő kamerák felszerelésével és bírságokkal tartaná vissza a nem jogosultakat az áthajtástól. Ezzel három probléma van:
1. Ez nem előzi meg az áthajtás problémáját.
2. A kamerákat még nem szerelték fel (erre csak hónapok múlva kerül sor). Így hónapig újra az átmenő-forgalom áldozata lehet a belső kerületrész.
3. A sebességkorlát betartatására nincs semmilyen terv.
A forgalomcsillapítás lazítása mellett az önkormányzatnak mindenképp figyelnie kellett volna arra, hogy ez ne szolgálja az autózás ösztönzését. Ugyan a második (és sokadik) autóra az önkormányzat jelentősen megemelte idéntől a lakossági parkolási díjat, az az első autóra továbbra is ingyenes maradt.
A mérleg minimum felemás… az idei változások összeségében nem sok örömre adnak okot, ráadásul az önkormányzat még mindig nem tett semmit a többi kerületrész forgalomcsillapítása érdekében.