PJÁN ÉJFÉLKOR BEZÁRHAT MINDEN VENDÉGLÁTÓHELY A VII. KERÜLETBEN!
A belső-erzsébetvárosi zárórával és az az alól mentesítő kritériumrendszerrel kapcsolatos döntéseket előkészítő munkacsoport teljes mellőzésével hozhat döntést lényeges változásokról a VII. kerületi képviselő-testület. A hozzánk eljutott előterjesztés alapján a testület csak a péntek és a szombat estét hagyná meg (szombati és vasárnap éjfélen túli nyitvatartással), a hét többi öt napján pedig minden vendéglátóhelyre egységesen alkalmazná fűnyíró elv mentén az éjféli zárórát.
A kerületi vezetés mindeddig azzal büszkélkedett, hogy megoldotta az úgynevezett bulinegyed körüli problémát azzal, hogy két éve egy olyan éjféli záróra szabályozást tett le az asztalra, ami lehetővé teszi, hogy a kerületrészben élőkre tekintettel lenni akaró vendéglátóhelyek bizonyos szigorú kritériumok mellett éjfél után is nyitva lehessenek. A szabályozás ezzel szemben nem hozta el az érintettek részéről a megnyugvást, hisz a járványt követő újranyitás után hamar kiderült, hogy a szabályok nem a meglévő problémákra kínálnak tényleges megoldást, és alkalmazásuk körül is egyre csak sokasodnak a kérdőjelek. A munkacsoportot vezető Ujvári-Kövér Mónika idén nyáron le is mondott az alpolgármesterségről. Arról csak találgatni lehet, hogy a lemondása összefüggésben lehet-e azzal, hogy a munkacsoport által két éve letett (és a képviselő-testület által elfogadott) javaslatcsomag utógondozása, és a szabályok érintettekkel történő közös finomhangolása az utóbbi időben nyilvánvalóan teljesen elmaradt. Az ezzel kapcsolatos munka olyannyira szétesett, hogy az egyik munkacsoport tagtól megtudtuk, hogy az utolsó egyeztetés több mint fél éve volt. Ez azért is kellemetlen, mert amennyiben most lényeges változás áll be a vendéglátóhelyek működésével kapcsolatban, az az érintetteket összefogó érdemi egyeztetés nélkül történik, ráadásul a hozzánk eljutott előterjesztés szerint már október 17-től hatályba is lépne a heti öt napra, minden helyre vonatkozó éjféli záróra.
A hozzánk eljutott ötletszerű, nem hivatalos munkaanyag nyilvánvaló beismerése lehet annak, hogy az eddigi munkacsoporti törekvések (a finomhangolás elmaradása miatt) teljes kudarcot vallottak. Információink szerint a kerületvezetés előtt van még két másik elképzelés is (melyek tartalmát nem ismerjük), viszont amennyiben ezt a lehetséges előterjesztést a testület megszavazza, a kerületvezetés az eddigi – érintetteket bevonó szabályozás finomhangolásának munkáját próbálhatja megúszni (és az eddig elmaradt finomhangolást elkendőzni) egy olyan döntéssel, aminek a komplex következményei egyelőre senki számára nem ismertek. Ha a képviselő-testület ezt az előterjesztést ebben a formában, minden valós előkészítés és előzetes egyeztetés nélkül megszavazza, azzal az önkormányzati vezetés végleg leszámol azzal az illúzióval, hogy igyekszik átgondolt, az érintett felek mindegyikével egyeztetve szabályozni. A beadvány láthatóan meg sem próbál reflektálni a várható hatásokra, csupán újjal mutogat az államra és a rendőrségre. Ahogy az amúgy minden érintettel előzetesen egyeztetett „kritériumrendelet” (további finomhangolások hiányában) sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, úgy könnyen elképzelhető, hogy egy a kritériumrendeletnél átgondolatlanabb, elkapkodott rendelet is csak fokozni fog senki által nem kívánt jelenségeket (mint amilyen az éjszakai bűnözés vagy az utcák bulihelyszínként történő használata), és a kerületvezetés újra évekig magyarázkodni fog azzal kapcsolatban, hogy a szabályozás teljesen megfelelő pont úgy, ahogy tette ezt a kritériumrendelettel kapcsolatban is.
Ráadásul az elmúlt hetekben jól látszott az is, hogy több esetben is kérdéses volt az eddigi szabályok alkalmazása és az, hogy a VII. kerületnek egy hatékonyabb és transzparensebb szabályozzásal kellene előrukkolnia. Múlt héten a kerület a Kisüzemet zárta be három éjszakára, mert a Kisüzem szerint „kerületünk rendészete által a hely előtt naponta többször készített csoportképek egyikén többen is sörösüveggel, további egy-két ember pedig ún. repohárrral a kezében mutatkoztak, és hanyag fesztiválpózban, a külvilágról tudomást nem véve nyújtóztak el a járdán” – vagyis elmondásuk szerint a rendészet nagyon kereste a lehetőséget, hogy szigorúan büntethesse őket. Hasonlóan a Szimpla Kertet is nagyon megtalálták a kerületi hatóságok: ezen a nyáron már a Szimpla második, három napos éjféli zárását rendelte el a jegyző. A Szimpla szerint a kerület “dilettáns és vélelmezhetően irányított” zajméréseket végzett, ami ellen a hivatal nem biztosít lehetőséget semmilyen fellebbezésre. A Szimpla törvényességi felülvizsgálatot kezdeményezett, aminek az eredményét őszre várják.
Tornyosulnak a problémák, a testület pedig egyértelműen hozzá kell nyúljon az eddigi szabályozáshoz, mert az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és alkalmazása egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyit maga a rendelet tisztázni igyekszik. Amennyiben hű szeretne maradni a testület ahhoz a képhez, hogy minden érintett féllel dolgoz ki egy közös (és a problémákat nem tovább súlyosbító) megoldást, el kell felejtse az ötletszerűen elkapkodott előterjesztések átnyomását, és intenzív munkához kell lásson a érintett felekkel (és szakemberekkel) leülve, hogy egy olyan szabályozást tegyen le az asztalra ami valóban működik és nem okoz vele több kárt az itt élők, itt dolgozók és itt vállalkozók számára, egy olyan transzparens folyamat révén, ami erősíti a bizalmat a területen élők, dolgozók, vállalkozók és a területet képviselő politikai szereplők között.