M!
Csütörtökön, pénteken, szombaton kényszerűen zárva tart este 11-től a Kis Diófa utca / Klauzál tér sarkán lévő Kisüzem. A kultikus helyet a VII. kerület azért bünteti három estés zárással, mert mint írják “a kerületünk rendészete által a hely előtt naponta többször készített csoportképek egyikén többen is sörösüveggel, további egy-két ember pedig ún. repohárrral a kezében mutatkoztak, és hanyag fesztiválpózban, a külvilágról tudomást nem véve nyújtóztak el a járdán. Ez a viselkedés elfogadhatatlan, és szembemegy a vonatkozó jogszabállyal. Az ostor ezúttal rajtunk csattant. A rendeletekkel szembe menni pedig szétzilálja társadalmunk szövetét, és pokollá teszi törvénytisztelő polgártársaink mindennapjait” – írja a Kisüzem.
A szigorú büntetés (vagyis a pont a hét három legfontosabb estéjére vonatkozó bezárás) mintha nem lenne arányos azzal, amiről a Kisüzem számol be, vagyis azzal, hogy a rendészet tudott olyan fotót (is) készíteni a helyről, ahol a vendégek nem az elvárt szerint cselekedtek. Az csak további furcsa eleme az ügynek, hogy a Kisüzem szerint a kerületi rendészet naponta többször is fotót (“csoportképet”) készít… és most sikerült olyat készíteniük, amivel meg lehet büntetni a vendéglátóhelyet.
A Kisüzem a saját bejegyzése szerint igyekszik ugyan felhívni a vendégek figyelmét köztéren történő “elvárt viselkedésre”, de úgy látszik, hogy voltak, akik – mint fogalmaztak kijátszhatták “szigorú biztonsági rendszerünk gyenge pontjait és időleges figyelemzavarait”. A megbüntetett vendéglátóhely arra kéri a vendégeit, hogy a jövőben bent fogyasszák italaikat (a nem alkoholos italokat is), és “igyekezzenek a járdán a szükségesnél nem sokkal nagyobb helyet elfoglalni” – áll a Kisüzem bejegyzésében.
Fotó: Offbeat Budapest